Utrensningen i Mosul

I den förra bloggposten skrev jag om hur kristna fördrivs från staden Mosul i Irak av extremistorganisationen IS (f.d. ISIS). De kristna i staden får uppmaningen att konvertera till islam, betala en skatt eller dö för svärd. På Facebook har jag sett en bild cirkulera på fem huvuden som har skilts från kroppen. Det är mycket troligt att det är kristnas huvuden. 

Det som händer våra bröder och systrar i Irak just nu är en fruktansvärd katastrof och något oerhört ondskefullt. Muslimer och kristna har kunnat leva fredligt sida vid sida i staden tidigare. Vi ska alltså inte gå i fällan att demonisera alla muslimer. Som den anglikanske kyrkoherden i Bagdad, Andrew White, sa i en radiointervju i BBC för några dagar sedan, är det terrorister/extremister från IS som är hotet och inte muslimer. Samme kyrkoherde berättar, enligt en artikel i Christianity Today, om hur IS-män skjuter människor på måfå på gatorna i Bagdad. Över 1 200 människor i hans församlingkrets har dödats och flera har fått sina huvuden avhuggna.

Här kan du även se ett TV-inslag från BBC inklusive en intervju med ärkebiskopen för den syrisk-ortodoxa kyrkan i England, som kan vittna om hur folket lider. Sportbladet berättar att supporterklubben till fotbollslaget Assyriska, i svenska Superettan, uppmanade sina fans att komma med en tröja till matchen med ett ”N” på, för att visa solidaritet med sina landsmän som förföljs.

Tyvärr hör vi alldeles för lite om denna utrensning i svenska medier, men var och en av oss har möjlighet att göra något litet. Här finns en artikel från Christianity Today med tips på hur just Du kan hjälpa våra syskon i Irak. Texten är skriven utifrån en brittisk kontext, men tipsen går att använda också i Sverige.

Helige Herre Gud, du som själv har fördrivits från ditt hem av rädsla för att dödas – hjälp ditt folk som lider under det onda. Vi vet om att ditt ljus och din kärlek kan övervinna all ondska och vi ber för såväl din kyrka som för den muslimska gemenskapen i Irak om fred och endräkt. Vi ber för världens ledare om mod och handlingskraft att reagera med vishet på det angrepp på mänsklig värdighet som sker just nu, och hjälp oss som lever i trygghet att stödja efter vår förmåga.  Herre, du den barmhärtige och allsmäktige, förbarma dig i din nåd över vår värld. I Jesu namn, amen.

Taggar: , ,
Publicerad i (Helt vanliga) blogginlägg, Hittat på internet

Kommentera