I början av maj fick jag och Martin besök av en grupp studenter från THS (Teologiska Högskolan Stockholm) som läser en kurs i storstadsteologi. Under kursens gång har de besökt ett flertal kyrkor, med väldigt olika karaktärer, och samtalat med…
I början av maj fick jag och Martin besök av en grupp studenter från THS (Teologiska Högskolan Stockholm) som läser en kurs i storstadsteologi. Under kursens gång har de besökt ett flertal kyrkor, med väldigt olika karaktärer, och samtalat med…
Jag har funderat en del över ett förhållande inom den moderna lutherdomen som slår mig som en aning märklig. Många församlingar som vill vara klassiskt kristna och lutherska har en tendens att ge ett ålderdomligt intryck. Det har inte minst…
De stora frågorna Det finns många frågor som är svåra att besvara. En av de vanligaste är givetvis vad det innebär att vara människa och vad som är poängen med våra korta tid på jorden. Även om människan har försökt…
Uttrycket ”andlig klarsyn” kan ju klinga en aning märkligt i mångas öron. Det finns en söndag, i kyrkoårets kalender, som ägnas åt det ämnet men eftersom den söndagen brukar infalla i juli eller början på augusti är det många av…
I tisdags kväll hade vi ny träffi lärjungaskolan VARDag, och jag talade om filosofi – vad det är, varför jag har studerat ämnet, och vilken koppling filosofin kan ha till den kristna tron och lärjungaskapet. Det var stimulerande att få…
Efter att ha läst ett par lättsammare böcker i vinter är det nu dags att göra en riktig bildungs reise. En och annan gång behöver man (jag) sätta tänderna i en tegelsten, som omtalas som mästerverk, för att efter läsningen komma…
Idag gör jag någonting fantastiskt roligt – jag sätter ihop en gudstjänstordning på engelska, så att våra engelsktalande gäster ska kunna följa med i gudstjänsten! Jag har fått hjälp med översättningen av en vän, och filar på formuleringar m.m. Tänk…
Hade Roseniuskyrkan kunnat vara Roseniuskyrkan utan lokalerna på Smala Gränd 5? Det är en fråga som jag funderar över lite då och då. Hur mycket av vår identitet sitter egentligen i fastigheten och hur mycket sitter i någonting annat, och vad…
I går kväll pratade vi om Första Petrusbrevet 2: 18 – 25 på VARDag. Texten är vid första anblicken stötande för en modern läsare eftersom Petrus riktar sig till slavar utan att fördöma slaveriet. Hur ska man egentligen förstå det…
Jag sitter och förbereder söndagens predikan, innan helgen börjar. På söndag är det familjegudstjänst, och då måste jag försöka lära mig vad Karlfeldts Fridolin kunde: