Tillbaka från själavårdskurs

Det var ett bra tag sedan jag tog mig tid att skriva något i bloggen. Vanligtvis innebär det att jag har för mycket att göra snarare än för lite att skriva om. Så även nu – den senaste tiden har jag fått chansen att resa till Kristianstad och predika, ha undervisning med Credos och ELU:s skolteam och ungdomsledare, och inte minst nu i helgen gå en själavårdskurs. Det är om det sista jag tänkte skriva något.

John Breneman – som bl a. hade en helg för småbarnsföräldrar i Roseniuskyrkan för drygt ett år sedan – inledde i helgen ett program med fem grundkurser i själavård, i Vasakyrkan i Kalmar, som jag hade möjlighet att gå tillsammans med min Ulrika.

Själavård har många likheter med predikan – man kan tala om båda som verktyg för att tillämpa Guds ord i människors liv, antingen offentligt med många lyssnare (predikan) eller enskilt (själavård). I det enskilda samtalet finns särskilt möjligheten att bearbeta personliga frågor och problem man brottas med. Människan är en längtande, tänkande, väljande och kännande varelse i Guds avbild, och allt sedan syndafallet har vi en tendens att söka vår tillfredsställelse och lycka i annat än Gud. När vi gör så introducerar vi övertygelser, val, beteendemönster och känslor som i längden inte är konstruktiva och som ställer till det i relation till Gud och i våra medmänskliga relationer. Om kampen mot synd, om sår och trasighet som ofta styr oss, om felaktiga tankemönster och känslostormar – ja, om sådant handlar själavårdssamtalet.

Det här var den första av fem delkurser. Om allt går som planerat så har vi precis kommit hem från den femte delen om ganska exakt två år. Vid det laget kommer vi i så fall ha tagit oss igenom ca 75 timmar föreläsning, ett knappt tiotal böcker och lite inlämningsuppgifter. Men poängen inte i första hand intensiv informationsöverföring eller pappret man får som bevis, utan att växa i vår förmåga att förstå konsekvenserna av Guds kärlek i våra egna liv och kunna dela dem med andra. Och det kan väl vara värt några dryga timmar längs E22:an söderut!

Taggar: ,
Publicerad i (Helt vanliga) blogginlägg, Personligt
En kommentar på “Tillbaka från själavårdskurs
  1. Härligt att ni tog er tid.Roligt också att Nina i Micke o Saga fick besök av er!

Kommentera