Roseniuskyrkans bibliotek

Läsning har varit en viktig del av det kristna lärjungaskapet under lång tid, inte minst sedan reformationen. Luther’s vision var att varje människa skulle kunna läsa Bibeln, och därtill på sitt eget språk. Under väckelserna som gick fram på 1700- och 1800-talet var läsning av Bibeln, Luther och andra kristna lärare en central del av fromheten (du märker det t.ex. i Sara Lidmans ’Järnbaneepos’).

Adolphe Tideman’s målning av läsare i Norge

Läsningen av god kristen litteratur kan fortfarande vara en viktig del av den kristnes lärjungaskap om än hindren därtill är fler idag (se boken ”Läsarna i distraktionernas tid” (red. Joel Halldorf)). Hur som helst, det finns väldigt många bra böcker att ta del av, men man ska hitta dem. Dessutom ska man ha råd/vilja prioritera att köpa dem. Vilken tur då att det finns bibliotek!

Roseniuskyrkan har rätt så länge haft ett bibliotek i församlingsvåningen ’Gränden’, men det har inte uppdaterats så mycket de senaste åren. Nu är jag dock väldigt glad över att kunna berätta att vi har fått ett generöst bidrag från stiftelsen Pro Fide et Christianismo till inköp av böcker! Därför är biblioteket uppdaterat och det finns möjlighet att köpa in fler böcker.IMG_1987

Biblioteket i Roseniuskyrkan (det är inte så stort (ännu), men här finns bra böcker!)

Ta gärna en titt nästa gång du är i kyrkan och se om där inte finns någon bok som du ska låna med dig hem. Här ska finnas böcker av alla möjliga kategorier och författare. Vad de ska ha gemensamt är att de ska hjälpa oss att växa som människor och lära oss att se mer av Guds godhet. Till det kan såväl teologi som skönlitteratur, kristen och profan litteratur hjälpa, om än huvuddelen av böckerna ska vara direkt relaterade till den kristna tron.

IMG_1988.JPG

Psykologen Alf Svensson har bl.a. skrivit om föräldraskap. Prästen Kjell Peterson, som regelbundet leder högmässor i kyrkan, har skrivit en bok om dopet.

IMG_1989.JPGHär finns bl.a. böcker av Timothy Keller om arbete, Tomas Tranströmers samlade dikter, Bo Giertz romaner, Joseph Ratzinger’s böcker om Jesus, m.m. Givetvis finns även böcker av Luther och Rosenius.

 På mitt och Martins kontor finns det ett antal böcker till, som också de tillhör vårt bibliotek men som vi använder i arbetet. Även dem får du gärna titta på, om än de är mer tekniska 😉 De böckerna är i huvudsak bibelkommentarer och ett par referensböcker.

Taggar: , ,
Publicerad i (Helt vanliga) blogginlägg, Läst och reflekterat
En kommentar på “Roseniuskyrkans bibliotek
  1. Bra! Böcker är ett måste!

Kommentera