Roseniuskyrkan samtalar

Både jag och min bror är inbitna supportrar till Ängelholms hockeylag Rögle. I torsdags satt jag klistrad vid datorn och följde matchen mot Västerås. Rögle briljerade i 50 minuter och spelade fantastisk hockey. De ledde med 4-0 med 9 minuter kvar av matchen. Sedan rasade allt, och med ca 20 sekunder kvar av matchen gjorde Västerås 4-4. Rögle vann till slut i förlängningen. Jag pratade med min bror igår kväll och han berättade att luften lite hade gått ur honom efter genomklappningen i torsdags. Jag förstår honom. Något liknande hände mig i november/december.

Nätet = åsiktsanarki?

Jag är väldigt intresserad av politik och religion och samhälle, och älskar debatter. Därför skriver jag gärna och delar länkar m.m. men i vintras exploderade nätet. Det utlystes nyval och alla tävlade om att skjuta skuld på varandra. Sedan kom decemberöverenskommelsen och alla tävlade om att antingen hylla eller skjuta sönder den. Och sedan kom pastorsuppropet mot SD och kakafonin flyttade över till kristenheten. För att inte tala om soppan kring Birro … Jag blev bara så trött på det. Man kan ägna en hel dag åt att bara läsa och försöka kommentera på Facebook, och vid dagens slut är man inte klokare och har vare sig övertygat eller övertygats av någon annan. Det är liksom inte riktigt vad Facebook och Twitter är till för.

Därför har jag de senaste månaderna varit mycket mer försiktig och återhållsam med att skriva och länka i politiska och teologiska ämnen. Det kostar så mycket i tid och kraft och ger så lite. Och ändå … Jag kan ju inte sluta samtala! Nej, men hitta andra former.

Jag kommer att fortsätta skriva på bloggen och jag ska nog försöka kommentera en del politiska och teologiska och kulturella händelser, men framför allt vill jag söka samtal ansikte mot ansikte. Aktiviteten på sociala medier tror jag skvallrar om att vi är många som är intresserade av att få dela våra åsikter, men att det inte finns så många bra forum IRL för det.

Roseniuskyrkan samtalar

Samtalsklubb

Som bot därpå försöker vi nu starta en liten samtalsklubb i kyrkans regi: ”Roseniuskyrkan samtalar”

Några gånger per termin bjuder vi in till samtal. Följande gäller:

  • Maila Daniel Ringdahl om du vill delta. 
  • Max tio deltagare
  • Alla är välkomna. Inga krav på en specifik tro eller ideologi.
  • Den som deltar i klubben förbinder sig att bidra till ett gott och konstruktivt samtal genom att lyssna på de andra, söka förstå dem och själv bidra med konstruktiva inlägg.

Förhoppningen är att vi ska kunna skapa ett forum där vi får dela våra tankar och åsikter och lyssna till andra, och genom samtalet försöka begripa vår tid bättre. En viktig aspekt av samtalsgruppen är att jag kommer utmana oss till att försöka relatera samtalen till kristet lärjungaskap. Men av den anledningen måste man inte vara troende för att få vara med!

Ta chansen att utmana dig själv. Jag kan inte lova att vi kommer fram till så mycket alltid, men ett gott och konstruktivt samtal brukar alltid hjälpa mig till lite större förståelse av världen och gör mig till en rikare människa. Dessutom är jag övertygad om att vår värld blir bättre av att vi tillsammans samtalar och utbyter perspektiv och övar oss i att förstå varandra.

Välkommen!

Taggar: , ,
Publicerad i (Helt vanliga) blogginlägg

Kommentera