John Stott 100 år

Under detta år, och särskilt idag, på 100-årsdagen av hans födelse, är vi många kristna världen över som minns och tackar Gud för John Stotts liv och tjänst. Stott var kyrkoherde i All Souls Langham Place i centrala London och en av 1900-talets allra viktigaste kristna ledare. 

Stott kom från en familj i den brittiska överklassen, och var under flera decennier kaplan till Englands kungahus, men trots detta är han också känd som ”Uncle John”, en enkel och ödmjuk person med en hängivenhet till Guds ord och ett stort hjärta för människor. Jag har hört flera personer berätta om hur de stått ensamma på kristna konferenser och blivit inkluderade i samtal av en artig och intresserad brittisk gentleman som frågat dem om deras liv och bakgrund, bara för att senare upptäcka att det var konferensens huvudtalare John Stott, som sökt kontakt med dem för att få dem att känna sig bekväma i ett nytt och främmande sammanhang. 

I mitt eget lärjungaskap och ledarskap har en av Stotts böcker, Kristen på tröskeln till 2000-talet varit oerhört betydelsefull, och jag känner mig hedrad som får ingå i ledningsgruppen för Langham Sverige, som ingår i ett globalt nätverk för textutläggande predikan som växte fram tack vare Stott. 

Vi har mycket att lära oss av John Stotts liv och arbete: Hans övertygelser och hängivenhet till Guds ord. Hans villighet att lyssna både till personen framför honom och den breda kulturens frågor. Hans uppmaning att praktisera ett brett kristet tänkande som formar ett lärjungaskap på alla livets områden. Och som jag redan nämnt, hans ödmjukhet och villighet att leva enkelt.

Nedan följer några länkar till artiklar som publicerats nu i samband med hundraårsminnet, till en podcast om Stott, samt längst ner några boktips.

Läs något kort

Stefan Gustavsson skriver om John Stott i en ledartext i Världen idag: ”Mannen som återtog predikstolarna från liberalteologin” och lyfter fram flera av Stotts bärande övertygelser. En av Stotts närmaste medarbetare, Christoper Wright, har skrivit en livsteckning som också lyfter fram det bestående värdet i vad Stott stod för: ”Stott: the centenary of a true radical

 

Lyssna

I The Stott Legacy Podcast, samtalar Mark Meynell med olika personer vars liv eller kristna tjänst berörts och inspirerats av Stott. Prova gärna också att lyssna på en av Stotts egna predikningar! Hela arkivet finns på All Souls hemsida och ett urval finns på johnstott.org. 

 

Läs en bok

På svenska kan jag verkligen rekommendera boken Lärjunge, en enkel men så välbehövlig genomgång av centrala drag i vad det innebär att vara en Jesu lärjunge idag. Finns här.

Kristen på tröskeln till 2000-talet är en bok vars svenska titel tyvärr får den att låta passé, men som fortfarande är oerhört relevant för kyrkans tro och liv i vår tid. Finns både på engelska, The Contemporary Christian, och på många antikvariat.

Senare i år kommer även en ny utgåva på svenska av hans magnum opus: Korset – Meningen med Jesu död!

Taggar: ,
Publicerad i (Helt vanliga) blogginlägg, Personligt
3 kommentarer på “John Stott 100 år
 1. Anders Lundberg (Frimodig kyrka) skriver:

  John Stott är en ovanlig författare genom att det han skriver både har djup, och samtidigt är påtagligt lättläst. Han är en författare som förmedlar svåra saker genom bilder och ett språk som många kan förstå.

  • Martin Helgesson skriver:

   Verkligen! Jag läste nyligen om några delar av Kristen på tröskeln till 2000-talet, och den är ett lysande exempel på den kombinationen av djup och tydlighet som han har så genomgående.

 2. Joseph Sverker skriver:

  Kan ju verkligen rekommendera min pappas bok om Stott som kom ut nyligen, Frälsningens ord till förändringens värld. Du har säkert koll på det redan 🙂 Jag hörde Stott predika några gånger. Vet inte exakt vilka ord som ska användas, men stort var det.

Kommentera