Hur vill du läsa Bibeln under 2022?

Nyårslöften och sånt är ju minst sagt en aning klichéartat, men också klichéer kan ha något värdefullt i sig. Det finns ju ingen magisk kraft till förändring just den 1 januari, men det är inte desto mindre ett tillfälle att fundera över målsättningar.

En sak som vi vet gör skillnad i våra liv är att skapa utrymme för Guds ord:

Liksom regnet och snön faller från himlen och inte återvänder dit utan vattnar jorden så att den blir fruktbar och grönskar och ger säd till att så och bröd till att äta, så ska det vara med ordet som går ut från min mun. Det ska inte komma tillbaka till mig förgäves utan att ha gjort vad jag vill och utfört vad jag sänt det till.

Jesaja 55:10–11

Här kommer några förslag till hur du skulle kunna lägga upp din bibelläsning under det nya året:

Bibeln på ett år

Att läsa hela Bibeln på ett år är ett bra sätt att få hela Guds ords bredd i sitt liv och få en överblick över allt Bibeln innehåller och lär oss. För några år sedan gjorde vi en gemensam satsning på att läsa Bibeln på ett år, så här kan du ladda ner en sådan bibelläsningsplan som du kan skriva ut och bocka av.

I den här planen läser du lite i Gamla testamentet och lite i Nya testamentet varje dag.

Bibeln på ett år, 5 dagar i veckan

Det här är planen jag tänker prova i år. Den täcker också hela Bibeln, men har inga läsningar på helgen. Det passar om det är svårare att få till rutiner på helgen, eller om man vill ha utrymme för att läsa ifatt under helgen om man missat något under veckan.

Andra – mer eller mindre ordnade – sätt att läsa

Det finns såklart många andra sätt att läsa Bibeln. Att börja dagen med ett avsnitt ur Psaltaren är ett bra sätt att få hjälp att be.

Du kan också välja en enda bok eller ett enda kapitel som rör något du behöver förstå, tro, vila eller växa i och läsa det om och om igen under en längre tid.

Måste, vill, behöver…?

Förr eller senare stöter man på en utmaning i sin bibelläsning. Det kan vara brist på tid eller ork, eller – ärligt talat – brist på intresse. Hur ska man göra då? Du ska inte läsa Bibeln bara för att du måste. Målet med vår bibelläsning bör vara att växa djupare in i Guds kärlek, och vi vet ju att tvång inte är ett bra sätt att skapa kärlek.

Å andra sidan är det inte optimalt att bara läsa Bibeln när man vill eller tycker det känns roligt. Motivet till att läsa Bibeln bör gå djupare än bara att det ska vara roligt. Kanske kan det hjälpa om vi faktiskt inser att vi behöver Guds ord i våra liv.

När Jesus frestades i öknen var en av verserna han fann styrka i den här: Människan lever inte bara av bröd, utan av varje ord som utgår från Guds mun (Matt 4:4, citat från 5 Mos 8:3). Om Jesus tog hjälp av Guds ord i öknen bör vi nog dra slutsatsen av att vi behöver det ännu mer.

Gud välsigne din bibelläsning i år!

Publicerad i (Helt vanliga) blogginlägg

Kommentera