Älska VARDag

I tisdags träffades vi i lärjungaskolan VARDag igen och jag var så uppmuntrad efter kvällen! Vi var 21 personer (rekord för terminen) som lyssnade till Kristoffer Weister, medlem i kyrkan, som pratade om Andens frukt Godhet och Vänlighet. Vi fick även gott om tid att äta, be och sjunga tillsammans. Det är så här VARDag ska fungera! Låt mig berätta lite mer om tankarna bakom konceptet samt för framtiden!

”VARDag – där lärjungar formas

Kristen tro levs i vardagen, och Jesus vill att vi ska leva nära honom och nära våra medmänniskor. Genom hela Nya Testamentet läser vi om hur vanliga människor hamnar i situationer där de får berätta om vem Jesus är och vad han har gjort för dem, och både Petrus och Paulus uppmanar oss att vara beredda på att svara dem som frågar om vår tro. Hur övar vi oss i detta? VARDag är ett försök att svara på detta.

Vi börjar varje träff med att äta tillsammans, och det är alltid två personer i gruppen som lagar maten. Sedan följer undervisning och samtal på ca 30-45 minuter och sedan avslutar vi med några sånger och en stund i bön. Jag tror att vi behöver både gemenskap och undervisning för att må bra som människor och som kristna, och därför tar vi tid till båda delarna på VARDag. Vi vet också att Stockholm är en plats med många (!) ensamhushåll – gemenskap behövs! Dessutom hoppas vi att VARDag ska kunna vara en plats som man tar med sig vänner till, som inte är så vana vid kyrkgrejer, och då spelar måltiden en viktig roll. Det är denna ”med-dragande” aspekt som vi syftar på när vi säger att VARDag ska vara en plats där ”lärjungar kan formas”.

Här strävar jag och Martin efter att forma gruppen på ett sätt att det känns naturligt att ta med sig en kompis som undrar över den kristna tron. Evangelister och missionärer – det är du och jag! Därför behöver vi allas hjälp till att göra VARDag bra.

”VARDag – där lärjungar växer

Men det är ju dessutom tänkt att gruppen ska vara en lärjungeskola för den som redan är kristen – vi vill ju att befintliga lärjungar ska växa. De tre första terminerna har vi i huvudsak försökt uppfylla det syftet genom att ge undervisning i aktuella frågor, men den här terminen har vi tänkt om lite. ELM är en ideell organisation som bygger på lekmannaförkunnelse och vi tror att det ligger väl i linje med hur Bibeln ser på varje troende: Petrus citerar Joels profetia och förklarar att när Anden kommer ska såväl unga som gamla, söner som döttrar, profetera om Guds väldiga gärningar (Apostlagärningarna 2: 14 – 21), och i sitt första brev talar han om hur de kristna är ett heligt prästerskap som ska förkunna hans storverk (1 Petrusbrevet 2: 4 – 10). Dessutom är Nya Testamentet fullt av vittnesbörd om människor som har blivit berörda av Jesus och vittnar om detta för sina medmänniskor.

Därför är det deltagare i gruppen som undervisar på tisdagarna. Jag och Martin har valt ut ett tema för terminen – Andens frukt (Galaterbrevet 5: 22 – 23) – och gjort upp ett schema, men deltagare står för huvuddelen av undervisningen och de får respons av oss inför sitt föredrag. Dessutom har vi öppnat för personliga vittnesbörd som en inledning till varje kväll. Det har inte varit vittnesbörd vid varje träff, men vi har fått några och det är mycket uppmuntrande.

”VARDag – där lärjungar formas och växer”

Nu är vi inne på fjärde terminen med VARDag och det är så roligt att se hur det har tagit form. Med den här terminens upplägg tror jag att vi har funnit rätt form för gruppen och vi ska fortsätta att undervisa tillsammans. Det är en sådan välsignelse att någon gång ibland få sätta sig ner med en bibeltext och brottas med vad den sa där och då, vad den säger till oss idag och vad den säger om Gud och Guds frälsning.

Om du inte har varit på en samling tidigare så se till att besöka! Nästa tisdag (den 15 april) undervisar jag om Trofasthet och gången därefter har vi besök av en grupp från Strandhems Bibel- och Lärjungaskola.

Välkommen!

Taggar: , , , ,
Publicerad i (Helt vanliga) blogginlägg

Kommentera