Spridda tankar en fredag vid lunchtid, del 1

Idag tänker jag på två saker. (Åtminstone.)

1) Det ena handlar om svårigheten att ta till sig budskapet i en text som kom till i en helt annorlunda kultur. Tankarna triggas av att jag läser den här, makalöst spännande, boken, men tankarna kan göras mycket mer konkreta: ikväll träffar jag tonårsgruppen igen och då ska vi fortsätta prata om kvinnor i Bibeln. Det är dags för Ruts bok och berättelsen om Rut och hennes svärmor Noomi. Storyn är i korthet att Noomi har lämnat Israel med sin man och sina söner p.g.a. hungersnöd, och bosatt sig i Moabs land. Där gifter sig sönerna med moabitiska kvinnor, men efter en tid dör Noomis man, och senare hennes båda söner. Då vänder hon tillbaka till Israel, men när hon närmar sig landet säger hon åt sina svärdöttrar att vända tillbaka för att hitta män i sin egen familj. Här skulle man kunna börja ställa frågor: varför försöker Noomi skicka iväg sina svärdöttrar? Tycker hon inte om dem? Varför säger hon åt dem att gifta om sig? Varför säger hon en så konstig sak som:

Jag är för gammal att bli gift. Och även om jag skulle tänka att jag ännu har hopp, ja, om jag så redan i natt gav mig åt en man och rent av födde söner, skulle ni då vänta på dem tills de blev vuxna? Skulle ni stänga er inne utan man?

Inte förrän vi lär oss något om hur kvinnans juridiska ställning på den tiden, förstår vi att Noomi egentligen visar omsorg om sina svärdöttrar. Dessutom är det först mot den bakgrunden som Ruts svar blir heroiskt: hon vägrar. Hon älskar sin svärmor, och litar på hennes Gud, mer än hon tänker på sin egen framtid och säkerhet. Det är djup lojalitet och sann vänskap.

Det här problemet säger oss att vi måste närma oss Bibeln med respekt, liksom varje antik text. Det är så lätt att vi kommer till texten och läser den utifrån vår tid och våra värderingar, och så snart vi stöter på något som vi inte förstår förkastar vi den antika texten som korkad. Det är inte respektfullt eller intellektuellt hederligt. I stället bör vi försöka ta reda på mer om sammanhanget i vilken berättelsen tar plats. Det finns mycket och god litteratur att tillgå om man bara söker. Det studiet tar sin tid och kräver sin möda, men det lönar sig alltid. Din värld kommer att vidgas och du får större förståelse för hur vacker och spännande den mänskliga historien är. Och när du söker i den bibliska historien, kommer du att upptäcka hur god Gud är, och hur moraliskt vacker Bibeln är! Tro mig.

 

Taggar: , ,
Publicerad i (Helt vanliga) blogginlägg
En kommentar på “Spridda tankar en fredag vid lunchtid, del 1
  1. Per Henriksson skriver:

    Jo, man måste vara medveten om att Ruts bok skrevs långt innan ATP, PPM, Försäkringskassa, änkepension o.dyl. var uppfunna om man ska få rätt perspektiv.

    Intressant boktitel. Läser själv en annan i ungefär samma härad: http://www.adlibris.com/se/bok/generation-ego-att-fostras-i-en-narcissistisk-kultur-9789170377457. (Finns även som e-bok på Stockholms stadsbibliotek.)

Kommentera