Julen är härlig?

Du kan kanske den kända julsången där man sjunger: ”Ty julen är härlig för stora och små,/ är glädje och ljuvaste frid …” Julen är verkligen härlig i olika bemärkelser. Jag, och många med mig, ser fram mot ledigheten som kommer med julen. Även om det i år är ”arbetsgivarnas jul” vad gäller hur de röda dagarna infaller, är vi ändå många som passar på att ta ut några semesterdagar och så få lite välbehövlig återhämtning. Dessutom brukar julen vara en tid då vi får tid att träffa familj och vänner som vi inte alltid hinner träffa i terminerna, vilket också det bidrar till julens ”härlighet”.gerard_van_honthorst_-_adoration_of_the_shepherds_1622

Men det finns andra aspekter av julens härlighet, som jag också tänker på. När jag slår upp Dagens Nyheter på morgnarna nås jag av stora reklambilder inte minst från från exklusiva varuhus. De visar smycken, kläder, accessoarer som kostar tusentals kronor. Människorna är unga och vackra. Miljön är stämningsfull, elegant, sober. Det är härligt. Syftet är ju att emotionellt övertyga mig om att jag behöver de där attributen för att få en härlig jul.

Jag tänker på den gammaltestamentliga texten för söndagen som var. Den var hämtad från Jesaja kapitel 40, och i vers 3-5 står det:

En röst ropar i öknen: ”Bered väg för Herren , bana en jämn väg i ödemarken för vår Gud. Varje dal skall höjas, alla berg och höjder sänkas. Ojämn mark skall jämnas, kuperat land bli slät mark. Herrens härlighet skall uppenbaras, alla människor skall tillsammans se den. Ty Herrens mun har talat.”

”Herrens härlighet ska uppenbaras.” Det är någonting annat än den bild som möter oss i reklamen. Guds härlighet blir synlig i Jesus. Det står i början av Johannesevangeliet: ”Vi såg hans härlighet, en härlighet som den ende Sonen får av sin Fader, och han var full av nåd och sanning.” Det är om Jesus Johannes talar.

Julen är verkligen härlig, men inte för att den är full av presenter eller fina bilder eller mycket mat eller glada miner. Vi vet ju egentligen om att reklamen ljuger. Julen är urusel för många. Alldeles för många barn är rädda för julen eftersom mamma och/eller pappa dricker för mycket. Många saknar familjemedlemmar de älskar. Många får sina förhoppningar svikna. Mångas ensamhet framstår så obarmhärtigt tydlig på julen. Det finns många skäl till varför julen är vemodig, och ändå är den härlig.

Hur då? Jo, därför att julens härlighet ligger i Jesus. Julen handlar om att Gud den evige har blivit människa för att avslöja sin kärlek till mänskligheten. Vi firar ett litet spädbarn, som ser så oskyldig och ofarlig ut, men detta barn kommer en dag att dö i vårt ställe för att försona oss med Gud. Det är en kärlek som överskrider all den omsorg som mat, gemenskap och presenter någonsin kan avslöja. Därför är julen härlig.

Du är inte ensam och du är inte bortglömd. ”Om min far och min mor
 överger mig,
 tar Herren emot mig.
” (Psaltaren 27:10.) Du är mer älskad än du någonsin har vågat hoppas på, och julen är högtiden då vi påminns om att Gud startade sin räddningsplan genom att bli ett skrikande litet spädbarn.

Därför är julen härlig för stora och små, oavsett hur de yttre omständigheterna blir. Därför är det Jesus, som vi ska fira i jul. Så kan det bli en riktigt god jul.

 

Taggar: , ,
Publicerad i (Helt vanliga) blogginlägg

Kommentera