Jesus och ögonvittnena

Förra veckan var en riktig höjdpunkt i denna höst, då jag fick chansen att närvara och medverka vid ”Theofils konferens Kristologi i Nya testamentet” i Lund. Ett mer jordnära sätt att formulera konferens ämne är: Hur såg de första kristna på Jesus?

Huvudtalare var Richard Bauckham, en av världens främsta forskare på Nya testamentet, som författat ett 30-tal böcker (inkl ett antal barnböcker!) om den historiske Jesus, Uppenbarelseboken, biblisk ekologi och mycket annat. Denne drygt 70 år gamla brittiske professorn är en av de intressantaste teologiska rösterna jag vet!

Ögonvittnenas betydelse

Bauckhams mest kända bok är ”Jesus and the Eyewitnesses” från 2006 som varit enormt inflytelserik i synen inom akademin på hur evangelierna i Bibeln kom till. Bauckham har kunnat visa, bland annat genom på vilket sätt evangelierna använder personnamn, att evangeliernas författare kände till och använde direkta ögonvittnesrapporter om Jesus i sina evangelier. Det gäller både viktiga personer som Petrus (Markusevangeliets huvudkälla) och mindre karaktärer som t ex. Jairus, vars dotter uppväcktes från det döda.

Tidig hög kristologi

Ett annat paradigm-skifte som Bauckham varit delaktig i är att forskare brutit med uppfattningen att den historiske Jesus gradvis blivit kyrkans Kristus. Länge tänkte man att monoteistiska judar omöjligt kunde erkänna Jesus som Gud, och att det först var när kristen tro började formas av grekisk filosofi som detta ägde rum, eller att det skedde gradvis där Jesus först var någon slags semi-gudomlig figur.

Konferensen avslutades med ett panelsamtal som jag fick förmånen att moderera.

Bauckham och ett antal andra forskare har lyckats visa att redan de första kristna hade den högsta möjliga kristologin, inte därför att man tänkte i termer av grekisk filosofi och tillskrev Jesus gudomlighet som ett slags abstrakt egenskap. Nej, som monoteistiska judar så inkluderade de Jesus i Guds egen identitet. Med andra ord: när de såg Jesus kände de igen HERREN Gud.

Ett av de fascinerande exemplen på detta är 1 Kor 8:6 där Paulus inkluderar Jesus i judarnas mest centrala trosbekännelse, Shema’. Shema’ betyder ”hör” och kommer från 5 Mos 6:4: ”Hör, Israel! HERREN vår Gud, HERREN är en.

I 1 Kor 8:6 skriver Paulus, i ett sammanhang om avgudar: ”så har vi bara en Gud, Fadern från vilken allting är och till vilken vi själva är, och en Herre, Jesus Kristus genom vilken allting är och genom vilken vi själva är. Paulus säger att vi har en Gud, Fadern, och en Herre, Jesus.” Paulus räknar inte upp flera gudar, utan inkluderar Jesus i den ende Guden.

 

Efter konferensens slut fick jag chansen att intervjua Richard Bauckham för Apologia-podden,
där pratar vi mer om Jesus och ögonvittnena. Lyssna gärna! Dagen har också en utmärkt intervju med Richard Bauckham: ”Vuxna kristna är kvar på söndagsskolenivå

Taggar: , , , ,
Publicerad i (Helt vanliga) blogginlägg, Personligt
2 kommentarer på “Jesus och ögonvittnena
  1. Sonia Lunnergård skriver:

    Så intressant! Tack för info!
    Sonia

  2. Sonia Lunnergård skriver:

    Tack Martin! Mycket intressant @

Kommentera