Flyktingkatastrofen. Den barmhärtige syriern.

Those who remain neutral …

60 miljoner människor på flykt, sa man i Rapport igår kväll (källa: UNHCR). 60 miljoner. Nordens samlade befolkning uppgår till ca 25 miljoner. Lägg till de baltiska länderna så blir det 30. Den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget (WWII) … WWII är ju paradigmexemplet på en katastrof där vi i efterhand undrar om vi inte hade kunnat göra mer, och varför vi inte såg och handlade, och nu nämns 2015 och WWII i samma mening. Nej, det finns givetvis fortfarande mycket viktiga skillnader, men människor flyr undan bestialisk ondska, från krig och liv som har slagits i spillror.

Bilderna från nyheterna, på desperata och flyende människor, är hjärtskärande. Det hade kunnat vara jag. Det hade kunnat vara min familj. Det är så lite som krävs för att förstöra ordning och stabilitet, och föra in kaos. Hur ska jag kunna stänga mitt hjärta för det? “The hottest places in Hell are reserved for those who in time of moral crisis preserve their neutrality.” sa John F. Kennedy och hänvisade till den italienske renässanspoeten Dante Alighieri. Det ligger någonting i det. Jag kan inte vara neutral inför detta lidande. Jag kan inte vara avvisande till människor  som flyr för en bättre vardag.

Medmänniskan

I söndags var det Diakonins dag, och temat var Medmänniskan. Vi läste i evangeliet den välkända liknelsen om den barmhärtige samariern. Jesus fick frågan vem som var en annans nästa, och Jesus chockar genom att berätta om barmhärtighet som sträcker sig bortom rasbaserade gränser, geografiska gränser, kulturella gränser …

En ungersk regeringstjänsteman var på väg till Budapest då han blev överfallen av rövare. En FN-tjänsteman kom men gick förbi, liksom en ungersk polis. Så kom en syrisk flykting vägen förbi med sin familj. Han tog sig an mannen, förband hans sår och tog honom till ett hotell dit han hämtade en läkare, och ombesörjde själv kostnaderna för mannens tillfrisknande …

Liknelsen är provocerande, men Jesus frågar: ”Vem tycker du var mannens nästa? Gå du, och gör som han.”

Uppmaningen har sin motivation i det faktum att Jesus är den ytterste barmhärtige samariern. ”Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare.” (Romarbrevet 5: 8) ”På den tiden var ni utan Kristus, utestängda från medborgarskapet i Israel och utan del i förbunden med deras löfte . Ni var utan hopp och utan Gud i världen. 
Men nu, genom Kristus Jesus, har ni som tidigare var långt borta kommit nära genom Kristi blod. Han är vår frid, han som har gjort de två till ett och rivit skiljemuren , fiendskapen.” (Efesierbrevet 2: 12 – 14) Gud har korsat alla gränser och själv burit kostnaderna för att kunna integrera oss i sitt fredsrike. Jag vet om att lag och rätt fortfarande gäller och att frälsningen inte är ett argument för politisk anarki, men vilka slutsatser ska jag dra egentligen av Guds handlande och hans uppmaning att göra som han? ”Vi vill inte att andra ska få det bättre och ni få det svårt, utan att alla ska ha det lika. Just nu ska ert överflöd avhjälpa deras brist, så att deras överflöd en annan gång kan avhjälpa er brist.” (2 Korintherbrevet 8: 13 – 14) Nej, det är inte kommunism, utan ren medmänsklighet.

Vad ska vi göra?

Det finns faktiskt en del saker du kan göra.

  • Först av allt ska du be. Be för alla människor på flykt, och för Europas befolkning om kärlek och om medmänniskor i samarierns och Jesu efterföljd.
  • Men du ska också be för människorna i IS, för flyktingsmugglarna, för Victor Orban, och för alla andra som gör livet outhärdligt för så många människor. Be att de ska komma till insikt om sin stora synd, vända om från den och vända sig till Gud den barmhärtige som vill förlåta och förvandla. Jesus har uppmanat oss att älska våra fiender och be för dem som förföljer oss. Det är makalöst provocerande när vi möter riktigt lidande, men så har han gjort mot oss och så ska vi göra mot andra. Alltså, be för de som flyr, men be ännu mer för dem som är orsaken till flykten.
  • Du kan skänka kläder och pengar. Dagens Nyheter har gjort en längre sammanställning liksom Svenska Dagbladet. Skänk pengar. Skänk kläder.
  • I förra inlägget tipsade jag om kampanjen Vi gör vad vi kan. Var med i klädinsamlingen nästa helg.
  • Röda Korset behöver volontärer till olika projekt för olika målgrupper. Kolla här.
  • Prata med dina vänner och be tillsammans! Nu är inte läge att ställa grupper mot varandra och låta rädsla dominera. Om flyktingarna har kunnat lämna allt de har för att lägga sig i händerna på flyktingsmugglare och ta sig den långa vägen till Europa och till Sverige – då ska nog jag kunna övervinna min rädsla för vad konsekvenserna kan bli av en ökad invandring. I bön och samtal med vänner kan vi faktiskt förändra och bidra.
  • Samtidigt behöver vi be för, och stötta, våra politiker så att de gör allt som står i deras makt för att lag och rätt, ordning och grundläggande sjukvård, utbildning och arbetsskapande m.m. fungerar så bra det bara går efter omständigheterna. Där har våra insatser en betydelse.

Detta är bara några av alla sätt du kan bidra på.

Herre Jesus Kristus, Guds Son, världens frälsare, förbarma Dig över oss, syndare.

Taggar: , ,
Publicerad i (Helt vanliga) blogginlägg

Kommentera