Förändringar framöver: vi ska till USA!

I söndagens gudstjänst fick jag lov att äntligen offentliggöra för hela Roseniuskyrkan något som varit på gång en längre tid, men som varit osäkert ända fram till för 1,5 veckor sedan: Jag och min familj ska flytta till St. Louis i USA i två år där jag ska få studera teologi. Jag tänkte ta chansen att berätta lite mer här på bloggen.

Personlig bakgrund

Tankarna på att studera teologi föddes första gången under mitt år som student på CredoAkademin (2005/2006). Det var då jag för första gången insåg att jag var genuint intresserad av teologi och filosofi och därmed kom att ifrågasätta och senare överge mina andra yrkesplaner. Jag valde att först studera filosofi, men tanken på att någon gång studera teologi har egentligen aldrig försvunnit.

Sedan jag började arbeta som predikant i Roseniuskyrkan har tankarna om teologistudier trätt fram mer tydligt igen. Jag är så oerhört glad för chansen att få arbeta här i Roseniuskyrkan, men har ibland känt det som Bilbo i Sagan om ringen: ”jag känner mig som smör brett över för mycket bröd”. I förberedelser inför undervisning startar jag från scratch så ofta, pga. att jag bara studerat teologi på egen hand eller i små kurser här och där. Jag har längtat efter en rejäl grundutbildning att stå på, helt enkelt.

För drygt 1,5 år sedan började jag undersöka olika utbildningar. Förutom svenska program kikade jag även på distansutbildningar utomlands, framför allt i Storbritannien och USA. När jag frågade insatta vänner om tips på utbildningar var det en skola som kom upp igen och igen: Covenant Theological Seminary i St. Louis i USA. Jag lade märke till att man erbjöd distansutbildning som delmoment i flera av sina program.

Under vintern 2014 träffade jag Clay Smith, tidigare student och lärare på Covenant och som besökte min kollega Ray på CredoAkademin. När Clay och hans kollega berättade om inriktningen på skolan samt om tonvikten på gemenskapen på campus kändes det inte bara spännande som en utbildning för mig, utan som ett ställe där hela familjen skulle kunna trivas. Clay erbjöd sig att vara till hjälp vid ansökan om utbildningsplats och stipendium och sen dess har jag och Ulrika funderat, diskuterat och bett mycket innan vi till slut kom fram till att vi skulle göra ett försök. Till min stora glädje har kollegorna på CredoAkademin och Daniel + styrelsen här i Roseniuskyrkan varit uppmuntrande från start.

Sedan i somras har jag varit i kontakt med Covenant. Det tar tid att bli antagen, att tänka ut en ekonomisk lösning, att ansöka om stipendium och få alla beslut från skolan på plats. I mars fick jag erbjudande om 50% stipendium, men det såg ändå ut att falla på att det var knutet till det treåriga programmet som jag visserligen helst ville studera, men inte kände att vi hade tid till. Vi vill inte vara borta hemifrån för länge, och helst vara tillbaka i tid till Amelies skolstart.

Nu har det till slut löst sig! Jag får studera det treåriga Master of Divinity (MDiv) programmet, och får en speciellt ihopsatt studieplan där jag hinner med stora delar av det treåriga programmet på två år, och gör resten på distans sedan vi kommit hem. Det innebar en tidigareläggning av kursstarten, så att vi reser redan runt den 10 juli så att jag kan påbörja studier i nytestamentlig grekiska. Den utdragna processen och den tidigarelagda starten är förklaringen till att det blir offentligt med så kort varsel.

Covenant Theological Seminary och MDiv-programmet

Covenant tillhör samfundet Presbyterian Church in America (PCA), och är PCA:s enda pastorsseminarium. Man är en erkänd och ackrediterad akademisk institution som har program för pastorer, själavårdare, teologer, missionärer och lekmän. Covenant har en tydligt bred evangelikal profil, så bland de samfundsknutna teologiska utbildningarna känns detta ändå ganska likt ett oberoende seminarium, vilket jag uppskattar.

Covenant har starka kopplingar till l’Abri, det kristna studiecenter som Francis Schaeffer grundade och som CredoAkademin och i min tur jag själv är väldigt inspirerad av. Två av de ganska tongivande lärarna på Covenant har en lång bakgrund inom brittiska l’Abri med själavård och evangelisation och apologetik som sina specialiteter.

För egen del dras jag till flera saker hos Covenant: vikten man lägger vid Bibeln, fokus man har på hela människan och gemenskap, och intresset man har för all mänsklig kultur som uttryck för att människan är skapad till Guds avbild. Dessutom har skolan en ganska europeisk prägel på flera sätt, vilket känns viktigt för utbildningens relevans för situationen här hemma.

MDiv-programmet är väldigt brett. Jag kommer lära mig både grekiska och hebreiska för att kunna studera Bibeln med grundtexten, men jag kommer också ha kurser i själavård, om kyrkan och storstaden, evangelisation, samtids- och kulturförståelse etc. Jag kommer helt enkelt göra allt för att lära mig så mycket jag bara orkar under dessa år, och ber att Gud ska låta mig växa i både kunskap och karaktär för den kallelse jag har att undervisa och vittna om Jesus.

I videon nedan berättar några av Covenants medarbetare om hur man arbetar för att utrusta studenter i att kunna relatera till sin kultur och sin stad för att uttrycka och visa evangelium. Och du får en liten bild av hur staden vi ska bo i ser ut!

The Master of Arts in Religion and Cultures from Covenant Theological Seminary on Vimeo.

 

Publicerad i Personligt
2 kommentarer på “Förändringar framöver: vi ska till USA!
  1. Vilken fantastisk möjlighet för hela familjen! Gud välsigne er!

  2. Bengt Bergman skriver:

    Helt fantastiskt. Jag blir riktigt avundsjuk. Tänker på kvällarna med Rainer Carls , vilket bara det är rejält ”fullkorn” i bagaget. Önskar Er alla Guds rika nåd och välsignelse.

Kommentera